Når man søger hjælp til mentale udfordringer, kan det være forvirrende at forstå forskellen mellem en psykolog og en psykoterapeut. Begge faggrupper tilbyder terapi, men deres uddannelse og tilgang kan variere. Her ser vi nærmere på, hvad der adskiller de to professioner.
Hvad er en psykolog?
En psykolog er en person, der har gennemført en universitetsuddannelse i psykologi, som typisk varer omkring 5-6 år. Psykologer arbejder med at forstå menneskers tanker, følelser og adfærd. De kan bruge videnskabelige metoder til at diagnosticere og behandle psykiske lidelser som depression, angst og PTSD. Nogle psykologer er også autoriserede og kan praktisere med en bred vifte af bevisbaserede terapiformer som kognitiv adfærdsterapi.
Hvad er en psykoterapeut?
En psykoterapeut har som regel en baggrund i en anden profession, som eksempelvis sygepleje, pædagogik eller psykologi, og har efterfølgende taget en specifik uddannelse inden for psykoterapi. Der findes flere typer psykoterapiuddannelser, som kan have forskellige tilgange, herunder kognitiv, psykodynamisk eller eksistentiel terapi. Psykoterapeuter fokuserer på at hjælpe klienter med at forstå og bearbejde følelser og relationer og arbejde gennem personlige udfordringer.
Hvornår skal man vælge en psykolog eller psykoterapeut?
Valget mellem en psykolog og en psykoterapeut afhænger af dine behov. Hvis du har brug for en officiel diagnose eller behandling for en klinisk psykisk lidelse, er det ofte bedst at søge en psykolog. En psykoterapeut kan være et godt valg, hvis du ønsker støtte til personlige udfordringer som stress, relationelle problemer eller selvudvikling. Det er dog vigtigt at huske, at begge professioner har det fælles mål at hjælpe dig med at få det bedre.